Op 18 juni 2018 was de tweede raadsvergadering waar GroenLinks Veendam weer een raadslid heeft. Hieronder de bijdragen

Agendapunt 3. Verhoging afvalstoffenheffing.

Voorzitter, GL had in het verleden en heeft ook nu nog bedenkingen bij de noodzaak voor de 100% dekking van de kosten. Iets wat wettelijk mag, hoeft niet per sé. Een iets lagere dekkingsgraad brengt een prikkel (uitdaging zo u wilt) tot efficiency. Als ik het goed heb begrepen is vorig jaar in een driehoeksruil de Afvalstoffenheffing gematigd. Dat bewijst in zich al dat 100% alleen maar een beschermingsplafond is en geen Wet van Meden en Perzen.

De woonlasten lopen jaar in jaar uit op, daar waar uitkeringen en pensioenen al zo'n tien jaar vrijwel niet verhoogd worden. Er is alle reden om de woonlasten niet te doen stijgen. Ik weet het, het betreft een toelichting. De tarieven zijn al vastgesteld. Maar ik wil dit toch gezegd hebben, vooral omdat de afgelopen vier jaar lang de GroenLinksopvatting in deze ruimte niet is gehoord.

 

Agendapunt 13. SP-motie ‘Geen marktwerking maar samenwerking’

Voorzitter, ik deel de opvatting van de SP-fractie geheel dat marktwerking in de zorg, net als bij alle nutsvoorzieningen – doch dat geheel terzijde - , zeer onwenselijk is. In het VK omarmen de regerende neoliberale Tories de NHS, het nationale zorgstelsel. Het geval echter is, dat in Nederland de zorg is ondergebracht bij de private sector. Het is Treant zelf en Treant alleen die bepaalt waar er een ziekenhuis komt of verdwijnt. Mijn hele lijf verzet zich hiertegen, maar het is een fait accomplie. GL deelt de opvattingen van de SP, dat het sluiten van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in Stadskanaal, slecht is voor de leefbaarheid, de zorg en de werkgelegenheid in de regio. Echter, GL zou ‘de regio’ breder willen trekken. Du moment dat voornoemde afdelingen bij het Refaja zouden blijven, maar als gevolg daarvan zou Emmen of Hoogeveen voor de gebakken peren opdraaien, verschuiven we het probleem naar Drenthe en wat mij betreft overstijgt regionale solidariteit de banale en door mensen bedachte scheidslijnen van een provincie. Bovendien staat er in Scheemda langs de A7 – slechts een kwartier met de auto (helaas moet je wel voor 3 dagen proviant mee als je met de bus wilt) óók een ziekenhuis. Niet onbelangrijk; de toonzetting van de SP-motie is niet de mijne. Woorden als ‘ontmantelen’, ‘afbraak’ en ‘onzalig plan’ vindt mijn steunfractie te hard. Vz, GroenLinks kan de SP-motie zoals die zo voorligt daarom niet steunen. Ik stel voor om in een schorsing te komen tot een voor een meerderheid in de raad aanvaardbare motie.